Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Groene leeslijst voor de vakantie
Groene leeslijst voor de vakantie

Yes, het is zomer! “Hebben jullie een leestip voor mijn vakantie?”, vroeg een van onze klanten laatst aan onze directeur Guido. Samen weet je meer dan alleen, dus ging Guido te rade bij het hele team van NLadviseurs. Dat leverde zó’n mooie groene leeslijst op, dat we die graag ook met jou delen. 

Leuk om te weten: de vraagsteller is al langere tijd geïnteresseerd in alles wat met groen te maken heeft. Ze heeft een eigen tuin waarin ze graag werkt en weet dus al het een en ander over tuinieren. Ze pikt ook veel natuurkennis op door met interesse om zich heen te kijken. Maar ze zoekt nog naar meer verdieping als het gaat over de samenhang der dingen, de grote gehelen, achterliggende processen en verschillende visies.

Hier komt ‘ie dan, de groene leeslijst voor de zomervakantie:

 

De tuinjungle (Dave Goulson)

Tip van Wesley van Zadelhoff


Dave Goulson is een bioloog die ook nog eens goed kan schrijven. Hij schrijft over de ongeziene wereld van kruipende en krioelende beestjes. Overal om ons heen voltrekken zich kleine en fascinerende leventjes. In onze tuinen, parken, tussen de stoeptegels en in de grond onder onze voeten. Niet alleen neemt hij je mee in deze fascinerende wereld, ook maakt hij een pleidooi voor de tuin als aaneenschakeling van kleine natuurreservaatjes. De tuin is namelijk de plek bij uitstek waar we het contact met de natuur kunnen herstellen.

De acht grote lessen van de natuur (Gary Ferguson)

Tip van Sander Kristalijn


Als je behoefte hebt aan een flinke injectie inspiratie, dan is de ‘De acht grote lessen van de natuur’ een aanrader. Ferguson laat aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten zien hoe we weer in contact kunnen komen met de wereld om ons heen. Bomen, insecten, dolfijnen en andere natuurverschijnselen zijn de leermeesters die Ferguson aanhaalt om onze verbondenheid met de natuurlijke wereld te versterken. Volgens bol.com laat het boek je zelfs achter met ‘een gevoel van hoop en levenslust’. Wat wil je nog meer van een goed vakantieboek?

Holzer’s Permacultuur (Sepp Holzer)

Tip van Maarten van Dijk


Sepp Holzer wordt ook wel de dalai lama van de permacultuur genoemd. Permacultuur is een methodiek die gericht is op het creëren van veerkrachtige en harmonieuze landschappen met voordeel voor mens en natuur. Holzer is een van de pioniers die de permacultuurbeweging op gang hebben gebracht. Dit boek brengt de belangrijkste principes van deze natuurlijke landbouwmethode samen. Zo leer je over het denken vanuit het landschap, het aanleggen van fruitlandschappen en zelfs hoe je varkens het werk van tractors kunt laten doen. Een boek vol ingenieuze ideeën én praktische handvatten.

Kleine natuur (Renze Borkent)

Tip van Jochem van de Kamp


Renze Borkent gaat op ontdekkingstocht in eigen tuin. Een doodgewone stadstuin in een vinexwijk in Almere. Alleen na eindeloos observeren, fotograferen en determineren blijkt die tuin helemaal niet zo doodgewoon. Renze ontdekt wel meer dan 1.200 soorten op zijn kleine groene postzegeltje in de stad. Zelfs nieuwe soorten, die nog nooit in Nederland zijn waargenomen, blijken zich hier schuil te houden. Terwijl de soortenlijst steeds langer wordt, leert hij steeds meer verbanden zien tussen planten, biotopen en diersoorten. Renzes ontdekkingstocht levert niet alleen prachtige natuurobservaties op, maar ook nieuwe inzichten in de ruwe schoonheid van het leven.

Natuur uitschakelen, natuur inschakelen (Louis le Roy)

Tip van Harmen de Groot


Dit boek uit 1973 is een klassieker op het gebied van natuurlijk tuinieren. In een tijd waarin strakke gazons, keurige plantsoenen en aangeharkte borders nóg meer de standaard waren dan nu, liet Le Roy een belangrijk tegengeluid horen. Het boek is in essentie één lange les in ecologische principes. Le Roy schetst hoe met minder doen, minder ingrijpen en minder ontwerpen, een rijker en complexer natuurlijk systeem ontstaat. Een systeem dat zichzelf onderhoudt en in stand kan houden.

Verwildering (Isabella Tree)

Tip van Hester Stolk


Als Isabella en haar man het familiebedrijf met melkvee van maar liefst 3.500 hectare overnemen, hebben ze nog geen flauw idee dat het de start is van decennialang pionieren. Langzaamaan daalt het besef in dat de manier waarop ze bezig zijn een zware tol eist. De reusachtige oude eiken op hun landgoed, die vroeger moeiteloos honderden jaren oud werden, lijden zienderogen onder de intensieve landbouwmethodes. Dit zet ze aan het denken. Het is het begin van een verwilderingsproces, dat uiteindelijk ongekende resultaten oplevert. Een mooi verslag over de veerkracht van mens én natuur.

Veen, dras, moeras (Annie Proulx)

Tip van Hester Stolk


Veengebieden zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van onze aarde en spelen een sleutelrol in het herstel ervan. Pulitzer Prize winnaar Proulx gebruikt haar schrijfkunsten om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Waar de meeste teksten over dit onderwerp nogal hardcore wetenschappelijk zijn, maakt zij er een prachtig prozaïsch verhaal van. Ze neemt je mee naar fascinerende draslanden over de hele wereld,en laat de ingewikkelde samenhang zien van mens en ecosystemen in de loop van de geschiedenis. Als je geïnteresseerd bent in de samenhang der dingen, dan is dit boek een aanrader.

De onderwereld van de tuin (Romke van de Kaa)

Tip van Erwin Roze


Romke van de Kaa laat je afdalen in de onderwereld van de tuin. Aan de hand van anekdotes en met een goede dosis humor, word je meegenomen in de wereld van schimmels, wormen, larven, bacteriën en ander ondergronds leven. Bij het lezen word je je bewust van de ondergrondse microkosmos en hoe dat de basis is van al het bovengrondse leven. Een boek dat je je laat verwonderen over het onvoorstelbaar rijke leven onder onze voeten.

Geroezemoes in het gras (Dave Goulson)

Tip van Erwin Roze


Weer een boek van Dave Goulson. In dit boek schrijft Goulson over zijn verlangen een eigen stukje grond te hebben, helemaal voor hem alleen. Hoewel alleen, het is juist de bedoeling dat zoveel mogelijk wezens zich er thuis gaan voelen. In Frankrijk vindt hij een oud vervallen huis met een tuin, die hij omtovert tot natuurreservaat. Op hartverwarmende wijze vertelt hij over al het bijzondere leven dat hij verwelkomt in zijn tuin. Een aanrader voor iedereen die zin heeft in een low-budget natuurreis naar Frankrijk.

Gerelateerde berichten

7 filosofische tips voor groenwerkers

7 filosofische tips voor groenwerkers

Vandaag is het Werelddag van de Filosofie. Daarom delen we 7 filosofische inzichten die je hopelijk helpen met plezier en voldoening te blijven werken aan jouw groene doelen.  Enneh, blijf vragen stellen en dingen in twijfel trekken zoals we leren van het scepticisme....

Lees meer
CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

Wist je dat wereldwijd meer dan de helft van onze economie afhankelijk is van natuur? De kans is dus groot dat ook jouw bedrijf operationeel risico loopt. Maar hoe krijg je daar zicht op? Op dinsdag 12 november zijn we samen met Tosca aanwezig op de CSRD DAY.  De CSRD...

Lees meer
Het zwijn tot aan de Rijn?

Het zwijn tot aan de Rijn?

Landschapsecoloog Pieter neemt ons mee naar de rand van de Veluwe. Aan de hand van de geschiedenis van het wilde zwijn in Nederland schetst hij wat de invloed van menselijke keuzes op het landschap is. Ook vertelt hij hoe de perspectieven uit de landschapsecologie kunnen helpen bij het zoeken naar ecologische én menselijke verbinding. En dat is nodig, want de biodiversiteitscrisis raakt iedereen.

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.