• 11-07-2017

SBA neemt duurzaam beheer serieus

SBA Golf & Groen B.V. is een aannemersbedrijf uit Limburg dat de lat hoog legt voor zichzelf als het gaat om duurzaam beheren van golfterreinen. Zo wil SBA al haar kwaliteiten inzetten om te komen tot een bedrijf dat duurzaamheid leeft en uitademt. Dit moet terug te zien zijn in alle facetten van het bedrijf, van inkoop van producten tot werkzaamheden op de terreinen.  Maar hoe doe je dat?

Voor het leggen van een goede basis, schakelde SBA de hulp in van NLadviseurs. Samen gingen we rond de tafel om te bespreken hoe we de visie  van SBA konden vastleggen en hoe deze een plek en vorm kan krijgen binnen de bedrijfsvoering. Als snel werd duidelijk dat SBA duurzaamheid serieus neemt. Op al de golfterreinen die zij in haar beheer heeft wil het bedrijf werken vanuit duurzame principes. Daarbij gaat het dan voornamelijk om het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het bezuinigen op het gebruik van water en andere natuurbronnen.  

Gezamenlijk stelden we een plan op met verschillende doelstellingen. Conclusie was dat wanneer je vorm en gezicht wilt geven aan duurzaam beheer je moet registreren, doen en communiceren. Ondertussen heeft SBA aan elk van deze onderdelen een concrete invulling gegeven.

Wat kan minder?

Om te kunnen beoordelen of je als bedrijf daadwerkelijk minder gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen, water en energie, raadde NLadviseurs aan om met EMS te gaan werken. Speciaal voor SBA ontwikkelde NLadviseurs een op hun banen afgestemd EMS dashboard waarop verbruiksgegevens kunnen worden geregistreerd. Aan de hand van deze gegevens en informatie als weersverwachting en bodemvochtigheid, kan de greenkeeper het beheer aanpassen. Wanneer de bodemvochtigheid bijvoorbeeld voldoende is, hoeft er niet extra beregend te worden, of er kan gekozen worden om plaatselijk te beregenen alleen daar waar het nodig is. Ondertussen heeft SBA  dit systeem als pilot op een aantal van haar golfbanen. 

  
 

Slimme innovaties

Niet alleen het bijhouden van het verbruik is een belangrijke factor in het duurzaam beheren. Ook het steeds weer op zoek gaan naar innovatieve hulpmiddelen die een impuls kunnen geven aan duurzaam beheer, hoort daarbij. Zo is SBA gestart met de GrassClippingsRecycler. Dat is een aankoppelsysteem voor green- en teemaaiers, dat het gesneden gras onzichtbaar verdeelt over de fairway of semi rough tijdens de rit naar de volgende green of tee. Het inzetten van de GrassClippingsRecycler zorgt voor een besparing op de afvoerkosten van het grasafval en het reduceert het interne en externe transport van het grasafval. 

Laten zien wat je doet

Een ander aspect dat SBA belangrijk vindt is het laten zien aan de gebruikers van de golfbaan hoe zij vorm geeft aan het duurzaam beheren van het golfterrein. Duurzaam handelen is niet altijd even zichtbaar voor golfers. Daarbij komt dat door te kiezen voor bepaalde duurzame beheermaatregelen het soms kan lijken dat de graskwaliteit achteruit gaat. Denk aan het verkleuren van het gras als gevolg van weersomstandigheden of de toename van klaver en andere kruiden op de fairway. Gelukkig zijn dit niet per se indicatoren voor een slechte graskwaliteit.

​Om dit uit te leggen heeft SBA in samenwerking met NLadviseurs een infographic gemaakt, die nu op elke golfbaan die zij beheert een plekje heeft gekregen. De infographic geeft kort en krachtig met beeld en tekst uitleg over hoe SBA invulling geeft aan duurzaam beheer en hoe dat eruit ziet. Zo betrekt SBA ook de golfer bij deze duurzame beheeraanpak.

Bekijk vergelijkbare posts