• 22-09-2016
  • Nieuwsbrief

NLadviseurs Zomertour

De afgelopen maanden heeft NLadviseurs een ronde door Nederland gemaakt om een aantal banen weer eens in de zomermaanden te zien, tijdens de 30 graden warmte, toen de heide paars was, en de rough mooi verkleurd. We laten u graag meegenieten van enkele van de prachtige en interessante beelden die we gezien hebben.

Golfclub Geijsteren

Op Golfclub Geijsteren is door de Greenkeeping hard gewerkt aan heideontwikkeling. Eric Wijnhoven, hoofdgreenkeeper, heeft ons laten zien hoe ze dat doen.

Op veel plekken komt spontaan heide op, dat is natuurlijk het mooist. 2016 was ook weer een goed groei-jaar voor heide. Op plekken waar (meer) heide gewenst is, is heide geplant (zoals op de foto), of er wordt gewerkt met heideplagsel.

Wanneer er geplant wordt is direct resultaat te zien. Gras en ongewenste kruiden worden hier jaarlijks met de bosmaaier uit gemaaid. Bij het gebruik van heideplagsel is soms is een lange adem nodig, maar komen toch steeds meer en grotere heideplantjes tot ontwikkeling.

Golfclub Kleiburg

Op vrijdag 26 augustus ging NLadviseurs richting het zuidwesten van ons land; golfclub Kleiburg. Onder leiding van GEO-commissielid Tannie Goedbloed is er een ronde gemaakt op deze zeer gevarieerde 18-holes baan. Golfclub Kleiburg is druk met het uitzoeken van nieuwe beplanting en kapwerkzaamheden op de baan. Erg leuk in dat kader is de spontane ontwikkeling van Duindoorn aan de noordzijde van de baan langs het Hartelkanaal.
Tannie wilde ons ook erg graag de bijenkasten laten zien die buiten het golfspel lagen. De buggy (waarin het GPS-apparaat bepaald hoe ver je mag) dacht daar toch echt anders over en liet ons halverwege tot stilstand komen. Gelukkig mochten we na een belletje met de receptie doorrijden en konden we de prachtige bijenkasten bewonderen.
Andere leuke waarnemingen: dodaars, groene specht, grote waterweegbree en zwanenbloem

Golfclub Holthuizen

Vos Ruinerwold BV is druk met de aanleg van een nieuwe par3 baan op Golfclub Holthuizen.

Zoals te zien op de foto wordt deze zo goed mogelijk ingepast in het landschap, en worden bestaande landschapselementen, zoals water en oude bomen zoveel mogelijk gespaard.

Deze qualifying par3 baan wordt aangelegd om de leden en gasten die een korte ronde wensen te spelen tegemoed te komen. Lees meer op: www.golfclubholthuizen.nl

Golf Wouwse Plantage

Tussen Roosendaal en Bergen op Zoom ligt de Wouwse Plantage. Samen met Baancommissaris Frits Albada Jelgersma zijn de laatste ontwikkelingen besproken en is er uiteraard ook een rondje gedaan over de baan.

Een van de opvallendste zaken tijdens deze ronde waren de vele bomen met een blesmarkering. Bijna alle 18 holes staan op de lijst voor een renovatie. De één natuurlijk meer dan de ander. Samen met een baanarchitect zijn nieuwe plannen gemaakt en deze zijn door de leden besproken en waar nodig aangepast met wensen van de leden. 

De foto toont daarvan een voorbeeld. Kaart 1 is de huidige situatie. Kaart 2 het ontwerp van de architect en kaart 3 het uiteindelijke plan na het ledenoverleg.

Grote ontwikkelingen komen er dus aan op de Wouwse Plantage en dit alles in het jaar van hun 35-jarig bestaan.

Golfclub Lauswolt

Met hoofdgreenkeeper Richard Ferdinands hebben we een ronde over de Golfbaan Lauswolt gemaakt. Het blijft een feest om op deze golfbaan rond te lopen. Prachtige gesloten bosgebieden, afgewisseld met de openheid van het beekdal in het zuiden van de baan. Overdadige heide en verkleurde rough geven een extra demensie in het landschap.

Aanplant ten behoeve van soortenrijkdom en leeftijdsspreiding is hier niet nodig, omdat de spontane verjonging harder groeit dan wat er wordt aangeplant.

Bekijk vergelijkbare posts