• 22-09-2016
  • Nieuwsbrief

NLadviseurs op het KLM Open

Toewerken naar het moment

Tijdens onze bezoeken aan The Dutch dit jaar was het standaard de vraag: hoe staat het met de voorbereidingen voor het KLM Open? Niall Richardson, superintendant, reageerde dan altijd wat koel dat het prima ging. Alles op schema, geen stress. Toch zijn in de aanloop naar het toernooi bruggen gebouwd, bunkers gerenoveerd, gaspeldoorn aangeplant en nog veel meer acties ingezet om de baan in een topconditie te krijgen. Bij de greenkeepers hangt al een tijdje een digitale klok die terugtelt naar hét moment: de start van het KLM Open.

3.00 uur uit de veren

Om ook eens mee te maken hoe de baanvoorbereidingen bij een dergelijk toernooi op The Dutch gaan, leek het mij een aardig idee om onze hulp aan te bieden: divots vullen, lamp vasthouden etc. Niall vond het een leuk idee, maar laat liever niets aan het toeval over en zei daarom dat we van harte welkom waren, zolang we alleen foto's zouden maken. En ja, dan sta je dus om 3:00 naast je bed om een kijkje te gaan nemen. Sander, ik en Jochem zijn op vrijdagochtend naar Spijk gereden om de voorbereidingen vast te leggen. 

Eerst koffie

Om 4:25 komen we aan bij de werkplaats waar greenkeepers, net uit bed, nog wat verdwaasd rond lopen. Een lange rij voor de koffie. Greenkeepers van allerlei nationaliteiten blijken speciaal voor dit evenement te zijn afgereisd om net als wij de helpende hand te bieden. Speciaal voor hen is er een aparte tent geplaatst waarin ze slapen.  
Na een korte briefing van Paul O’Donoghue, head greenkeeper, gingen de ca. 50 greenkeepers taakgericht aan de slag. Meewerken aan een dergelijk toernooi is voor velen een eer en er zijn dan ook uitzonderlijk veel hoofdgreenkeepers bij om te assisteren. In no time waren alle machines en greenkeepers verdwenen en verspreid over de baan.

Werken in het donker

De voorbereidingen in de ochtend bestaan uit het maaien van greens, tees, fairways, surroundings, verplaatsen van holes, sweepen, rollen, bunkers harken etc. Lastig natuurlijk om de werkzaamheden in het donker uit te voeren. Daarom zijn op de golfbaan diverse lichtmasten geplaatst om voldoende licht te hebben.
Terwijl iedereen routineus zijn werkzaamheden uitvoert, kijken we op diverse plekken in de baan en staan versteld van de conditie waarin de baan momenteel verkeert: fairways gemaaid op 8 mm en prachtige scherpe overgangen van fairway naar semi-rough en rough.
Met veel gevoel voor precisie worden inmiddels op de greens de holes verplaatst. Diverse hoofdgreenkeepers zijn hier bij betrokken waaronder die van de Noordwijkse (Rob Spruit) en de Kennemer (Dick Vastenhouw). Het steken van de holes, het verven van de rand boven de cup, het knippen van het randje: greenkeeping is passie en precisie.
Bekijk vergelijkbare posts