• 24-03-2016
  • Beheer

Crossmoor, Compagnie en Zeewolde starten met GolfGIS

Onlangs zijn Golf- en Country Club Crossmoor, Golfclub De Compagnie Veendam en Golfclub Zeewolde gestart met GolfGIS. Daarmee komt het totaal aantal golfbanen dat GolfGIS gebruikt uit op 40. Elke baan heeft weer eigen reden om GolfGIS te nemen en gebruikt het systeem op een eigen manier.  

Crossmoor - Veldmeting

Zo heeft Golf- en Country Club Crossmoor plannen om nieuwe beregening aan te leggen. Zij gebruiken de actuele basiskaart om precies te kunnen bepalen hoeveel meter leiding er nodig is. Voor het inrichten van GolfGIS voor hen, gebruiken we luchtfoto’s die in het vroege voorjaar zijn ingevlogen. Voordeel hiervan is dat de bomen nauwelijks blad hebben en je onderliggende elementen goed in kaart kunt brengen. Soms zijn maailijnen nog niet helemaal goed zichtbaar op zo’n foto, dan kiezen we er wel eens voor om op bepaalde plekken een veldmeting te doen. Bij de Crossmoor hebben we zo’n veldmeting gedaan. De reden hiervoor was dat er veel bos op de baan voorkomt, en je door de schaduwen de maailijnen vaak niet goed kunt onderscheiden. In een dag konden we gemakkelijk 18 holes inmeten: greens, voorgreens, tees en fairways. Met een handicard, bestuurd door een van de greenkeepers die de maailijnen goed kent, zijn we langs de randen van de fairways en voorgreens gereden. De greens en tees hebben we ‘ingelopen’. Zo’n meting gaat in rap tempo. We gebruiken daarvoor de nieuwste technologie, waardoor we op 10 cm nauwkeurig kunnen meten. 

Zeewolde - Mooie hoge resolutie luchtfoto

Voor Golfclub Zeewolde zijn de nieuwe oppervlaktes van spelelementen een reden om GolfGIS te gaan gebruiken. Voordeel is dat je in GolfGIS heel gemakkelijk totale oppervlaktes van alle spelelementen kunt berekenen, maar ook van selecties. Voor Zeewolde hebben we een zomerfoto gebruikt, die speciaal voor de gemeente Zeewolde was ingevlogen in mei 2015. Behalve dat zo’n foto een prachtig beeld oplevert, is hij ook nog eens bij uitstek geschikt om maailijnen goed in kaart te krijgen. Bij golfclub Zeewolde zijn in het voorjaar de maailijnen aangepast, dus was het van belang dat we deze nieuwe maailijnen direct goed in kaart brachten. De foto is zo scherp dat we de boomsoorten bijna konden inventariseren. 

Compagnie - Baanbeheerplan

Voor Golfclub De Compagnie Veendam gaan we een beheerplan opstellen. Een basiskaart van de golfbaan is dan erg handig om plannen te visualiseren. Ook hier hebben we de luchtfoto van het vroege voorjaar van 2015 gebruikt. Doordat je op zo’n luchtfoto een goed overzicht van de baan hebt is het gemakkelijk alle onderdelen in kaart te brengen, zowel spelonderdelen als paden, bebouwing en natuurlijke elementen zoals water en beplanting. Soms komt het voor bij golfbanen dat na het nemen van de foto nog dingen veranderd zijn in de baan. Daarom hebben we een concept kaart naar de golfclub opgestuurd, zodat zij hier nog wijzigingen op konden aantekenen. Die zijn verwerkt en de uiteindelijke kaart is op GolfGIS gezet. Op die manier heeft Golfclub de Compagnie een volledige, actuele basiskaart in gebruik kunnen nemen die een uitstekende onderligger is voor het beheerplan.

Gebruik van GolfGIS

De golfclubs hebben nog meer plannen met GolfGIS. Als je namelijk eenmaal een basiskaart hebt, kun je hier heel gemakkelijk andere kaarten overheen leggen: beregening en drainage bijvoorbeeld, baanmarkering, hoogtekaarten, gegevens van flora en fauna en ga zo maar door. Zo bouw je een uitgebreide database op met kaarten van de golfbaan. Er zijn steeds meer golfbanen die hiervan het voordeel zien. Daar zijn we blij mee, want hoe meer banen gebruikt maken van GolfGIS, hoe meer ontwikkelingen we kunnen doorvoeren. Dit jaar hebben we dan ook plannen om de tekenomgeving aan te pakken en de mobile versie van GolfGIS klaar te maken voor gebruik voor al onze klanten.

Bekijk vergelijkbare posts