Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Vogels kijken op Bernardus Golf
Vogels kijken op Bernardus Golf

In het kader van de NGF Birdwatching Day 2024 verzorgden onze ecologen (en vogelaars) Diederik Meijers en Jorina Boer een vogelexcursie op Bernardus Golf in Cromvoirt. Maar liefst veertig soorten vogels lieten zich zien of horen.

Birdwatching Day is een jaarlijkse vogelteldag, waarop golfers en andere belangstellenden meer te weten kunnen komen over vogels en de natuur in het algemeen op en rond de golfbaan. Bernardus Golf vroeg ons op deze dag een vogelexcursie te geven. Momenteel voeren we een flora- en fauna-inventarisatie uit op de baan van Bernardus Golf, die later dit jaar gaat resulteren in een 0-meting. Een van de onderdelen van die inventarisatie is onderzoek naar broedvogels op de baan. We kennen het terrein van de golfbaan en weten veel over de vogels die er foerageren en broeden. Een mooie kans dus om die kennis over te brengen op de deelnemers.

Vogels kijken op Bernardus Golf

Onze ecologen Jorina Boer (midden met donkere jas en spijkerbroek) en Diederik Meijers (uiterst rechts) bereidden de excursie uiteraard goed voor. Toch blijft het een ‘safari’, waarbij je niet weet welke soorten je gaat zien of horen. Elke excursie is anders.

Verrassingen: baltsende boompieper en zwarte roodstaart

Aan de hand van de bij ons bekende hotspots hebben Jorina en Diederik een route over de golfbaan uitgestippeld. Die route ging bijvoorbeeld langs broedvogelnesten, nesten van de grote bonte specht en vogelkasten. Diederik: “Vogels laten zich het best zien en horen vanaf een half uur voor zonsopkomst tot maximaal anderhalf uur erna. We verzamelden om 6.30 uur op de baan en hebben twee uur gelopen. De ijsvogels lieten zich helaas niet zien, maar we hebben bijvoorbeeld wél de zwarte roodstaart gezien. Die waren we nog niet tegengekomen tijdens onze onderzoeken. Ook heel mooi was de boompieper die een baltsvlucht maakte om de vrouwtjes te imponeren. Hij vliegt daarbij recht omhoog en laat zich dan met gespreide vleugels als een parachute vallen om vervolgens weer tot op dezelfde tak af te dalen.”

De excursie was bedoeld voor onder meer greenkeepers en managers van de baan en medewerkers van natuurorganisaties in de omgeving.

Meer weten over de mogelijkheid van excursies en buurtsafari’s, een vorm van burgerparticipatie? Lees hier meer:

Excursies en cursussen ➜ Burgerparticipatie ➜

 

 

Gerelateerde berichten

7 filosofische tips voor groenwerkers

7 filosofische tips voor groenwerkers

Vandaag is het Werelddag van de Filosofie. Daarom delen we 7 filosofische inzichten die je hopelijk helpen met plezier en voldoening te blijven werken aan jouw groene doelen.  Enneh, blijf vragen stellen en dingen in twijfel trekken zoals we leren van het scepticisme....

Lees meer
CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

Wist je dat wereldwijd meer dan de helft van onze economie afhankelijk is van natuur? De kans is dus groot dat ook jouw bedrijf operationeel risico loopt. Maar hoe krijg je daar zicht op? Op dinsdag 12 november zijn we samen met Tosca aanwezig op de CSRD DAY.  De CSRD...

Lees meer
Het zwijn tot aan de Rijn?

Het zwijn tot aan de Rijn?

Landschapsecoloog Pieter neemt ons mee naar de rand van de Veluwe. Aan de hand van de geschiedenis van het wilde zwijn in Nederland schetst hij wat de invloed van menselijke keuzes op het landschap is. Ook vertelt hij hoe de perspectieven uit de landschapsecologie kunnen helpen bij het zoeken naar ecologische én menselijke verbinding. En dat is nodig, want de biodiversiteitscrisis raakt iedereen.

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.