Je bent hier: Home 5 Actueel 5 Met Spot On ben je altijd in control
Met Spot On ben je altijd in control

Het beheren van (openbare) groene ruimtes als parken, speelplaatsen en sportterreinen kan een uitdagende taak zijn. Kwalitatief onderhoud en het stimuleren van biodiversiteit vereisen een perfect overzicht en een optimale balans tussen kwaliteitsdoelen, budget, middelen en duurzaamheid. En daar komt Spot On goed van pas, het online beheersysteem van NLadviseurs en Kiwa ISA Sport.

Door: Eric Weijers en NLadviseurs

Met Spot On kunnen beheerders van de meest uiteenlopende groene ruimtes de kwaliteit van het terreinonderhoud en het budget optimaal afstemmen én daarbij duurzaamheid en biodiversiteit bevorderen. Al die groene plekken kunnen zo in onderlinge samenhang een positieve bijdrage leveren aan het ecosysteem en het ontwikkelen en in stand houden van een gezonde leefomgeving.

Integraal advies

Spot On ontwikkelden we samen met Kiwa ISA Sport. We vonden elkaar enkele jaren geleden op het snijvlak van duurzaamheid en kwaliteit. Een logische samenwerking volgens Sander van de Holst, manager van Kiwa ISA Sport. “NLadviseurs heeft uitgebreide ervaring in duurzaamheid, biodiversiteit en gebiedsmanagement en Kiwa ISA Sport is gespecialiseerd in kwaliteitscertificering en de technische aspecten van terreinondergronden. Samen hebben we alles in huis voor integraal advies met oog voor duurzaamheid en biodiversiteit.”

Ecologische voetafdruk

Dat laatste wordt steeds belangrijker bij het onderhouden en beheren van openbaar groen en bijvoorbeeld sportvelden. Guido Hamelink, biodiversiteitsexpert bij NLadviseurs: “Het gebruik van duurzame materialen en producten kan helpen om de ecologische voetafdruk van bijvoorbeeld een sportaccommodatie te verminderen. Zo kun je kiezen voor biologische meststoffen en duurzame verlichting of zonnepanelen om energie te besparen. Ook kun je de biodiversiteit bevorderen door meer variatie aan te brengen in de beplanting en kleine poelen of andere waterpartijen te creëren. Deze plekken bieden voedsel en beschutting voor dieren en hebben bovendien een waterbufferend vermogen.”

Spot On - NLadviseurs

Een bosvak met hogere rough op Golf Residentie Dronten. Zo’n rough biedt leefruimte aan planten en dieren.

Voorkómen is beter dan bestrijden

Spot On geeft abonnees vanuit de cloud toegang tot uitgebreide monitoring- en analysefunctionaliteiten. Bovendien kunnen gebruikers Spot On uitbreiden met extra functies, zoals de module Integrated Pest Management (IPM). “Die helpt je om ongewenste planten op een effectieve en verantwoorde manier te bestrijden, met minimale impact op het milieu en de gezondheid”, vertelt Guido. “De IPM-module in Spot On ondersteunt een trapsgewijze aanpak van onkruidbestrijding. Dus eerst probeer je te voorkomen dat onkruid zich verspreidt, bijvoorbeeld met bodembedekkers en het stimuleren van de flora die je wél wilt. Komt er tóch onkruid, dan ga je eerst handmatig of mechanisch wieden of biologisch bestrijden met insecten of bacteriën. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn altijd het laatste redmiddel.”

Environmental Management System

Voordat Kiwa ISA Sport en NLadviseurs samen Spot On lanceerden, hadden we al een schat aan ervaring opgedaan met ons Environmental Management System (EMS). Guido: “EMS is een online beheeroplossing  voor duurzaam en efficiënt beheer van golfbanen. Het systeem heeft naast uitgebreide management-, analyse- en rapportagefunctionaliteiten ook specifieke tools waarmee je bijvoorbeeld het waterbeheer kunt verduurzamen of ecologische beheer kunt uitvoeren. Zo ondersteunt EMS het vastleggen en monitoren van bodemvochtpercentages en de grassoortensamenstelling.”

Spot On biedt overzicht op maat

Met Spot On richten we ons niet alleen op golfbanen, maar op allerlei terreinen, dus ook de openbare ruimte die door gemeenten wordt beheerd. Sander: “Het digitale logboek en de overzichtelijke dashboards maken het mogelijk beheer en onderhoud per locatie in te richten. De modules in Spot On pas je aan op je behoeftes en daarmee krijg je een compleet overzicht op maat met bijvoorbeeld een planning, het logboek voor onderhoud, een realistisch budget en duurzame methoden die rekening houden met de biodiversiteit.”

NLadviseurs

Kennemer Golf & Country Club ligt in de duinen van Zandvoort en heeft een open karakter.

Positief effect

Beheerders van groene terreinen zien soms op tegen de extra kosten die natuurinclusief onderhoud met zich meebrengt. Eerlijk is eerlijk, het kost meer dan conventioneel onderhoud. Maar we kunnen niet meer alleen kijken naar de financiën op korte termijn. Natuurinclusief beheer heeft een positief effect op de biodiversiteit en dus onze leefomgeving. Maar het levert nog meer op: parken en sportvelden met ruimte voor planten en dieren bieden veel meer ontspanning en beleving voor menselijke gebruikers. Deze plekken zijn bovendien geschikt voor allerlei andere (nieuwe) activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan educatieve tours over flora en fauna.

Wil je graag verder lezen? Kijk dan eens bij onze dienst “Beheer sportvelden” of ga naar Kiwa ISA Sport.

Beheer sportvelden ➜  Kiwa ISA Sport ➜

Gerelateerde berichten

7 filosofische tips voor groenwerkers

7 filosofische tips voor groenwerkers

Vandaag is het Werelddag van de Filosofie. Daarom delen we 7 filosofische inzichten die je hopelijk helpen met plezier en voldoening te blijven werken aan jouw groene doelen.  Enneh, blijf vragen stellen en dingen in twijfel trekken zoals we leren van het scepticisme....

Lees meer
CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

Wist je dat wereldwijd meer dan de helft van onze economie afhankelijk is van natuur? De kans is dus groot dat ook jouw bedrijf operationeel risico loopt. Maar hoe krijg je daar zicht op? Op dinsdag 12 november zijn we samen met Tosca aanwezig op de CSRD DAY.  De CSRD...

Lees meer
Het zwijn tot aan de Rijn?

Het zwijn tot aan de Rijn?

Landschapsecoloog Pieter neemt ons mee naar de rand van de Veluwe. Aan de hand van de geschiedenis van het wilde zwijn in Nederland schetst hij wat de invloed van menselijke keuzes op het landschap is. Ook vertelt hij hoe de perspectieven uit de landschapsecologie kunnen helpen bij het zoeken naar ecologische én menselijke verbinding. En dat is nodig, want de biodiversiteitscrisis raakt iedereen.

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.