Je bent hier: Home 5 Actueel 5 7 filosofische tips voor groenwerkers
7 filosofische tips voor groenwerkers

Vandaag is het Werelddag van de Filosofie. Daarom delen we 7 filosofische inzichten die je hopelijk helpen met plezier en voldoening te blijven werken aan jouw groene doelen. 

Enneh, blijf vragen stellen en dingen in twijfel trekken zoals we leren van het scepticisme. Dus, heb je vragen of aanvullingen? We horen ze graag!

1. Doe waar je goed in bent

De mens vindt voornamelijk geluk in het realiseren van zijn vermogens. – Aristoteles

Het actief uitoefenen of realiseren van je vermogens levert je het meeste plezier op, vindt Aristoteles. Kort gezegd: doen waar je goed in bent maakt je blij. Dat klinkt eigenlijk heel logisch, maar het is nog verrassend ingewikkeld om vooral die dingen te doen waarin je goed bent. Vaak groei je in je werk door naar rollen waarin je veel minder gebruikmaakt van je oorspronkelijke talenten.
Tip: Zet eens op een rij van hoeveel dagelijkse werkzaamheden je echt blij wordt. Dat zijn hoogstwaarschijnlijk de dingen waarin je goed bent (en nog beter kunt worden). Zeker werkzaamheden die wat complexere vaardigheden van je vragen, leveren veel geluk op. Met dit in je achterhoofd kun je ook kritisch kijken naar de rollen en werkzaamheden van bijvoorbeeld collega’s of vrienden. Benijd je iemand? Neem die ‘jaloezie’ serieus, vaak hinten ze naar nog niet benutte talenten.

2. Blijf jezelf verwonderen

Wijsheid begint met verwondering – Socrates

In de drukte van projectdeadlines en rapportages vergeten we soms waarom we voor dit groene vak hebben gekozen. Herinner jezelf er dus steeds weer aan hoe bijzonder de natuur is en blijf nieuwe dingen leren. Want verwondering voedt je motivatie en is het begin van jouw wijsheid.

3. Ontdek wat je waardevol vindt

Waarden worden gevormd door het samenspel van denken en doen – John Dewey

Welke waarden heeft de maatschappij op dit moment volgens jou nodig? En aan welke waarde hecht jij persoonlijk het meeste belang? Waar de behoefte van de samenleving jouw individuele waarden kruist, ligt jouw kracht. Je voelt je geroepen om echt iets te gaan dóen, je kunt eigenlijk niet anders. En de kans is groot dat je dat met een grote glimlach doet.

Werelddag van de Filosofie - NLadviseurs

4. Voel je betrokken tot het eind

Minder autonomie over je werk en resultaat leidt tot vervreemding – Karl Marx

Een edelsmid die vol passie vertelt over zijn nieuwste ontwerp of de kaasmaker die precies weet onder welke omstandigheden zijn kaas het best rijpt. Mensen die een ambacht uitvoeren, kunnen zich compleet verliezen in hun werk. Dat komt omdat zij van begin tot eind de controle hebben over het (maak)proces, zij ervaren eigenaarschap en autonomie. De meesten van ons zijn niet verantwoordelijk van begin tot eind. Meestal ben je een – weliswaar onmisbare – schakel in het grotere geheel. Niet betrokken zijn bij het behalen van een resultaat of eindstreep kan echt ontmoedigend zijn. Dus daar valt winst te behalen.
Tip: Bedenk eens hoe verbonden jij je voelt met het product of de dienst waaraan je werkt. Wat kun je doen om meer betrokken te zijn bij het einddoel? Kun je je werk anders indelen, zodat je meer autonomie voelt over jouw stuk?

5. Focus op waar jouw invloed reikt

Het is niet wat je overkomt, maar hoe je erop reageert – Epictetus

We leven in een onrustige wereld met veel grote problemen, onze klimaatcrisis is er slechts één van. Maar al te snel kun je ontmoedigd raken. Ook op kleinere schaal kan een beleidswijziging of een tegenvallende 0-meting je uit het veld slaan. Het helpt om de focus te leggen op de dingen waarop je invloed hebt. Waar kun je impact maken?
Tip: Schrijf eens op welk positieve impact je al hebt gemaakt in jouw omgeving.

6. Zie het grotere geheel

De natuur haast zich niet, en toch wordt alles bereikt – Lao-Tse

Je werk is een klein, maar essentieel onderdeel van een groter geheel. Of je nu een boom plant, een quickscan doet of advies geeft over duurzame inrichting: je draagt bij aan een betere wereld. Ons werk in het groen heeft een lange adem nodig en levert niet direct zichtbare resultaten op. Maar wat je vandaag doet, draagt bij aan dat grotere doel. Door je dat te realiseren ervaar je meer rust en zingeving.
Tip: Visualiseer het resultaat van je werk over vijf of tien jaar. Vraag jezelf af: welk verschil maak ik?

7. Blijf spelen

Het spel is van fundamenteel belang voor het leven – Johan Huizinga

Cultuurfilosoof Johan Huizinga bedacht de Homo ludens, de spelende mens. Spel vindt plaats buiten het noodzakelijke leven en heeft geen doel buiten zichzelf, maar brengt wel saamhorigheid en verbinding. Naast jouw eigen werksituatie kan ook onze  buitenruimte wel wat speelser. Hoe mooi zou het zijn als we er in ons werk aan bij kunnen dragen dat onze buitenruimte uitnodigt tot sociale cohesie, creativiteit, spelen en het gesprek aangaan?
Tip: Ga eens brainstormen met je collega’s over een onderwerp dat niets met je werk te maken heeft. Gebruik de kracht van kunst of verhalen bij je vergadering of zet letterlijk je bureau buiten neer. Verzin het maar!

 

Gerelateerde berichten

CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

CSRD en biodiversiteit: waar sta jij?

Wist je dat wereldwijd meer dan de helft van onze economie afhankelijk is van natuur? De kans is dus groot dat ook jouw bedrijf operationeel risico loopt. Maar hoe krijg je daar zicht op? Op dinsdag 12 november zijn we samen met Tosca aanwezig op de CSRD DAY.  De CSRD...

Lees meer
Het zwijn tot aan de Rijn?

Het zwijn tot aan de Rijn?

Landschapsecoloog Pieter neemt ons mee naar de rand van de Veluwe. Aan de hand van de geschiedenis van het wilde zwijn in Nederland schetst hij wat de invloed van menselijke keuzes op het landschap is. Ook vertelt hij hoe de perspectieven uit de landschapsecologie kunnen helpen bij het zoeken naar ecologische én menselijke verbinding. En dat is nodig, want de biodiversiteitscrisis raakt iedereen.

Lees meer
3 strategieën voor ’n groenere gemeente

3 strategieën voor ’n groenere gemeente

Zijn er binnen jouw gemeente plannen om te vergroenen? Dan ben je waarschijnlijk bezig met de vragen: hoe en waar? Om je op weg te helpen, zetten we de drie meest effectieve strategieën voor meer biodiversiteit uiteen. Of je nu net begint of al stappen hebt gezet, met deze aanpak kun je altijd ergens beginnen. 

Lees meer

Kennismaken?

Benieuwd hoe je duurzaam groen kunt ontwikkelen of hoe natuurontwikkeling er in de praktijk uitziet?
We denken graag mee, geven ecologisch advies en nemen (veel) werk uit handen.