• 12-12-2019

Zorg goed voor je medewerkers

De winter staat voor de deur, een moment dat bij velen de zaagwerkzaamheden worden ingepland. De kettingzagen komen uit de kast en de versnipperaar wordt achter uit de schuur gehaald. Naast goed materieel is dit ook het moment om even stil te staan bij de PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). Dit is namelijk iets wat nog al eens vergeten wordt. Dat kledingstukken goed moeten passen, heel, warm en waterdicht moeten zijn voor dit werk is vaak nog vanzelfsprekend, maar welke eisen worden er nu daadwerkelijk gesteld aan deze producten? 

Op sommigen beschermingsmiddelen zit bijvoorbeeld een uiterste gebruiksdatum, welke afhankelijk is van het type kledingstuk of het gebruikte materiaal. De sterkte van deze materialen nemen naarmate deze ouder worden af. Werken met afgekeurde materialen is risicovol voor degene die er mee werk en kan in geval van calamiteiten leiden tot verzekeringskwesties. Er zijn meer regels opgesteld waarin wordt beschreven wat de eisen zijn. Deze zijn o.a. opgenomen in de volgende normen:

•    NEN-EN 381: Beschermende kleding voor gebruikers van motorkettingzagen. 
•    NEN-EN 510: Beschermende kleding voor gebruik op plaatsen waar het risico bestaat te worden gegrepen door bewegende delen (bijvoorbeeld houtversnipperaars). In veiligheidskleding moet het CE-teken zijn opgenomen.

Controleer voor er aan het werk wordt gegaan de volgende punten:
•    Controleer op beschadigingen
•    Let op de houdbaarheid (vaak aangegeven met een label in/op het product)
•    Let op welk type bescherming bij welke werkzaamheden nodig is.

 

Bekijk vergelijkbare posts